SZHŠ Preporod

Osnivanje podružnice

Provjerite koeficijent

NOVO!
Možete preuzeti tablicu za provjeru koeficijenta u koju je potrebno upisati tražene podatke i vidi se koliko Vam mora biti koeficijent na platnoj listi. Tablica je usklađena s Uredbom vlade od 1.4. i ovi koeficijenti će biti vidljivi na platnoj listi za svibanj.
Tablica - provjera koeficijenta

Tjedno zaduženje

Za učitelje u osnovnim školama.

S naših stranica možete preuzeti obrazac rješenja o tjednom zaduženju.
Rješenje o tjednom zaduženju

ZAPOČELI PREGOVORI ZA TEMELJNI KOLEKTIVNI UGOVOR

17.11.2012.

Nakon što je Povjerenstvo za utvrđivanje reprezentativnosti odredilo jedanaesteročlani Pregovarački odbor sindikata javnih službi, u petak 16. studenoga 2012. održan je prvi sastanak Pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske i Pregovaračkog odbora sindikata javnih službi. Sastankom su službeno započeli kolektivni pregovori o Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama. Ovom je sastanku prethodio sastanak Pregovaračkog odbora sindikata javnih službi, održan 15. studenoga u Sindikatu Preporod. Na ovom pripremnom sastanku, kome se nisu odazvali predstavnici Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske i Hrvatskog liječničkog sindikata, pokušalo se usuglasiti tekst međusindikalnog Sporazuma o radu. Zbog izostanka predstavnika triju spomenutih sindikata, nazočni sindikati nisu se dogovorili o tekstu Sporazuma o radu.

Na sastanku, održanom 16. studenoga, sa strane Vlade Republike Hrvatske sudjelovali su: potpredsjednik Vlade Neven Mimica i potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, ministar financija Slavko Linić, ministar rada i socijalnog sustava Mirando Mrsić, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, ministar zdravlja Rajko Ostojić i ministar uprave Arsen Bauk. Sa sindikalne strane na sastanku su sudjelovali predstavnici svih 11 sindikata.

Na početku sastanka sindikati se nisu uspjeli dogovoriti o Sporazumu o radu. U pregovore, dakle, sindikati kreću bez Sporazuma o radu. Predstavnici 11 sindikata su jednoglasno odlučili da na ovom prvom sastanku njihova koordinatorica bude Ljubica Pilić iz Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi. Vlada je sindikatima ponudila prijedlog Protokola o kolektivnim pregovorima. Predstavnici 7 sindikata su, uz dvije, predstavnicima Vlade prihvatljive promjene, prihvatili Protokol, dok su predstavnici Sindikata hrvatskih učitelja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara i Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja odbili potpisati Protokol o pregovorima. Predstavnicima ovih četiriju sindikata bit će na idućem sastanku omogućeno potpisivanje Protokola.

Sa strane Vlade uvodno su govorili potpredsjednik Mimica (općenito o pregovorima) i ministar Linić ( izvršenje državnog proračuna za 2012 /opširno/ i projekcija proračuna /u naznakama/ za 2013. godinu. Najveće uštede u javnim službama, prema ministru Liniću, pokušat će se u 2013. ostvariti na smanjenju financijskih sredstava kojima se isplaćuju dodaci na plaće. Sa sindikalne strane načelno su o pogrešnom načinu ostvarivanja proračunskih ušteda govorili Vilim Ribić (Nezavisni Sindikat znanosti i visokog obrazovanja) i Željko Stipić (Sindikat Preporod), dok su o konkretnim štetnim posljedicama ostvarivanja novih ušteda u pojedinim javnim službama govorili Zvonko Laktašić (Sindikat hrvatskih učitelja), Branimir Mihalinec (Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama), Ankica Prašnjak (Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara) i Ljubica Pilić (Sindikat kulture). Jadranka Ivezić (Sindikat socijalne skrbi) i Spomenka Abveršek (Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi) te Ivica Babić (Liječnički sindikat) govorili su o važnosti Temeljnog kolektivnog ugovora i odgovornosti sindikalnih pregovarača za brzi završetak ovih pregovora.

Na kraju trosatnog sastanka, potpredsjednik Vlade Neven Mimica najavio je kako će početkom idućeg tjedna sindikatima biti upućen Prijedlog Temeljnog kolektivnog ugovora kao i Dodatak Ugovoru koji bi se pravno regulirala neisplata pojedinih materijalnih prava u 2013. godini. Novi, drugi po redu, sastanak dvaju Pregovaračkih odbora bit će najvjerojatnije održan u petak 23. studenoga.